Skip to content

Ohjeet

Asentaminen

Mittaaminen ja tulosten analysointi Mobiilimittarilla on suoraviivaista. Ensin sinun täytyy ladata Mobiilimittarin päätelaitesovellus:

Asenna ohjelma seuraten ohjeita.

Ennen mittausta

Asentamisen jälkeen voit aloittaa mittaamisen välittömästi, mutta muutamalla lisäasetuksella voit parantaa mittaustulosten tarkkuutta ja hyödyntämistä:

  • Tieto mahdollisista liittymän rajoituksista, jotta tuloksia pystytään tulkitsemaan oikealla tavalla. Tätä tietoa kysytään ensimmäisellä käyttökerralla, jolloin sen voi halutessaan syöttää. Rajoitusta voi myös myöhemmin muuttaa päätelaitesovelluksen näkymästä ”Asetukset”.
  • Mikäli haluat sitoa tulokset paikkatietoon ja niiden näkyvän kartalla, salli paikannus laitteessasi. Paikannuksen voit asettaa päälle samassa näkymässä kuin tiedon liittymän rajoituksista. Oletuksena paikannus on päällä.
  • Edistyneet käyttäjät voivat liittää mittaustuloksiin vapaamuotoisia kommentteja. Kommenttien avulla käyttäjä voi erottaa erilaisia mittaustilanteita. Kommentit asetetaan myös samassa näkymässä rajoitusten ja paikannuksen kanssa.
  • Ensimmäisellä käyttökerralla kysytään myös mahdollisuutta kirjautua palveluun. Tämän toiminnallisuuden hyödyt luetellaan seuraavassa kappaleessa, mutta kirjautumisen voi myös ohittaa ja tämänkin voi tehdä halutessaan myöhemmin näkymästä ”Asetukset”.

Rekisteröityminen ja kirjautuminen

Kirjautumisen voi tehdä vain rekisteröitynyt käyttäjä. Tämä on vapaaehtoista ja mittaaminen ei vaadi kirjautumista. Kirjautumisesta on kuitenkin selvää hyötyä, koska silloin mittaamasi tulokset voidaan liittää tiliisi ja pystyt tarkastelemaan pelkästään omia tuloksiasi, kun muutoin näet vain kaikkien mittaamat yhteistulokset. Mikäli et halua kirjautua etkä tietää tästä enempää, jatka suoraan kohtaan Mittaaminen ja tulosten tarkastelu päätelaitesovelluksessa.

Kirjautumisen voi tehdä joko päätelaitesovelluksen asennuksen jälkeen päätelaitteessa tai sitten Mobiilimittarin websivulla täällä. Kirjautuminen on yksinkertainen prosessi, mutta jotta tunnuksesi aktivoituu, sinun täytyy sitoa tunnuksesi asennettuun päätelaitesovellukseen. Tätä ennen et pääse käyttämään kirjautuneen käyttäjän etuja, joita ovat:

  • Mahdollisuus tarkastella pelkästään omien mittausten tuloksia kartalla
  • Mahdollisuus päästä tuloslistoille näkyviin omalla käyttäjätunnuksella
  • Mahdollisuus nähdä tilastoja omista mittaustiedoista
  • Mahdollisuus nousta käyttäjätasoja ja saada siten käyttöön uusia ominaisuuksia mittauspalveluun

Kun kirjautumistiedot on liitetty päätelaitesovellukseen, mittaamasi tulokset liitetään automaattisesti tiliisi. Kirjautumisen myötä websivuilla avautuu pääsy osioon ”Omat sivu”. Täältä näet tilastotietoa tekemistäsi mittauksista ja voit myös hallita käyttäjätietojasi.

Mittaaminen ja tulosten tarkastelu päätelaitesovelluksessa

Asentamisen jälkeen voit aloittaa suoraan mittaamisen yksinkertaisesti painamalla ”Mittaa” -nappia. Mukana on myös toistuvan mittauksen toiminto, jonka voit valita päälle valinnasta ”Jatkuva mittaus”. Tällöin mittauksia tehdään toistuvasti niin kauan kunnes toistuvan mittauksen valinta poistetaan. Tämän jälkeen suoritetaan meneillään oleva mittaus loppuun, eikä sen jälkeen aloiteta uutta. Mittauksen voi myös keskeyttää milloin tahansa ”Keskeytä” -painikkeesta.

Mittauksen aikana mittauksen edistyminen ja osatulokset ovat nähtävissä pääruudulla. Mittauksen jälkeen päätelaitteen ruudulla näkyy kaikkien kolmen testin tulokset ja myös arvioitu yleislaatu. Pääsivulle tulee yksittäisen mittauksen jälkeen myös kaksi uutta painiketta. Painikkeesta ”Lisätietoja” avautuu uusi ikkuna, jossa kerrotaan sanallisesti mittaustuloksen merkityksestä ensin yleisesti ja sitten eri sovellustyyppien kannalta. Kannattaa huomata, että nämä ovat arvioita, mutta eivät luonnollisesti kerro täsmällisesti tietyn sovelluksen toiminnasta ensinnäkin, koska sovellukset samassa kategoriassa poikkeavat paljon toisista ja toisekseen, koska tarkan sovellustason testin tekeminen olisi liian hidas ja monimutkainen tämän tyyppisessä käyttäjäsovelluksessa.

Toinen mittauksen jälkeinen valinta on ”Arvostele”, jonka valitsemalla avautuu uusi ikkuna. Tämän avulla käyttäjä voi itse arvioida, miten liittymä on käyttäjän itsensä mielestä toiminut viimeisen tunnin aikana mikäli käyttäjä on käyttänyt jotain verkkosovelluksia.

Päätelaitesovelluksen näkymässä ”Kartta” pääsee katsomaan tuloksia kartalta. Kirjautunut käyttäjä näkee oletuksena omat tulokset, mutta voi vaihtaa valikosta tämän näkymän kaikkiin tuloksiin. kirjautumaton käyttäjä näkee ainoastaan kaikki tulokset. Valikosta voi myös analysoida tuloksia operaattori- ja teknologiakohtaisesti. Huomioitava seikka on, että omien tuloksien kohdalla kartassa näkyvät kaikki yksittäiset tulokset, kun taas kaikkien tulosten kohdalla näytetään alueittain laskettuja keskiarvoja.

Näkymästä ”Viimeisin tulos” pääsee katsomaan tarkempia numeerisia tietoja edellisestä mittauksesta. Tässä näkymässä näkyy lähes kaikki yksittäiset tiedot, joita mittauksesta kerätään.

Tulosten tarkastelu Webpalvelussa

Websivulla pääset katsomaan tuloksia kartalla välilehdellä ”Tulokset kartalla” vastaavasti kuin päätelaitesovelluksessa. Valittavana on useita eri visualisoitavia tuloksia, kuten yhteyden laatu, signaalivoimakkuus, viive ja tiedonsiirtonopeudet. Lisäksi tuloksia voi analysoida teknologiakohtaisesti ja myös operaattorikohtaisesti.

Websivulla näet myös tietoja parhaista tuloksista välilehdellä ”Huipputulokset”. Täällä on lueteltuna useita tuloskategorioita. Ainoastaan rekisteröityneiden käyttäjien tuloksia näytetään tässä näkymässä.